countdown


Adoyaii

05 December 2012

Pemakanan Tidak berkhasiat

  • Mee Segera 
  1. Kandungan Wax (lilin) dalam mee membolehkannya tahan lama.  
  2. Mengambil masa 3 hari untuk dihadamkan.  
  3. Ini boleh menyebabkan kanser yang boleh membawa maut.

  • Sardin
  1. Menyebabkan Ketumbuhan Fibroid di dalam rahim. Fibroid adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian tubuh lain. 
  2. Didalam tin ikan sardin terdapat bahan kimia karsinogen.  
  3. Terlalu kerap makan boleh menyebabkan tumor atau kanser sama ada benign atau malignan.

  • Minuman 3 in 1
  1. Persatuan Pengguna Pulau Pinang(CAP) mendakwa seorang yang minum sebanyak 20 gelas 3 in 1 dalam masa sebulan berpotensi untuk menghidap lebih dari 60 jenis penyakit kronik.  
  2. Berdasarkan kajian yang telah dibuat sejak 10 tahun lalu ke atas satu pek minuman 3 in 1. Antaranya minuman 3 in 1 :
  • coklat (28 gram) = 55.6 %  kandungan gula  = 3 sudu teh. 
  • kopi (20 gram) = 51.5 % kandungan gula = 2 sudu teh gula. 
  • Besar kemungkinan kadar kandungan gula yang dimasukkan dalam pek itu kini ditambah sebanyak dua kali ganda selain krimmer.

  • Panadol
  1. Panadol adalah ubat yang bertoksik kepada tubuh manusia. Ia akan merosakkan organ hati dan Panadol akan tinggal di dalam tubuh manusia selama sekurang-kurangnya 5 tahun. 
  2. Panadol ni sebenarnya adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak kita consumed, semakin lama semakin kurang kesannya pada badan kita. Bererti kita perlukan dos yang lebih lagi bila ia kurang berkesan 
  3. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. 
  • Bayangkan mereka yang terpaksa melahirkan anak secara bedah, ubat tahan sakit yang diberi mestilah tinggi dosnya. 
  • Tapi kalau terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup, dos ubat tahan sakit yang diberi tadi akan memberikan kesan sifar terhadap kesakitan yang kita alami 
  • dan kita perlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit.

p/s : hehehe. mujurlah tak minat makan sardin, tapi panadol lagi memang takkan makan n minuman 3 in 1 pun memang jarang, kalau tu pun suka yg bancuh sendiri. Hurm.., mee segera tu suka jugak makan, sedap kot. kihkih~
btw, aku tgk blog org tentang entry ni. aku copy tapi tak paste. tiru sikit2~







18 November 2012

.Namun Engkau Tahu.

Aku tak menyangka..
Begini akhirnya cerita indah kita bersama
sukar untuk percaya
tergamaknya aku menghembus kata itu padamu
namun engkau tahu
semua itu
bukanlah untukku

Sejujurnya...
aku tahu apa berlaku
dibelakangku selama ini
ku pejamkan mata

tapi sampai bila..
aku kan membisu untukmu
namun angkau tahu ku tetap menyayangimu



20 October 2012

.Bila Tuhan Tak Ditakuti.

Bila tuhan tak ditakuti
macam-macam boleh terjadi
tiap orang tak ketahuan hala hidupnya sendiri
maka rosaklah di sana-sini

Ada manusia puja alam sebagai Tuhan
mabuk dengan gelombang laut yang menggulung
Digambarkan dengan kata sastera mempesona
mereka tenggelam dalam gelombang sasteranya
dia leka sendiri dengan buah penanya

Bagai orang tenggelam dalam lautan menggulung
tidak tahu tujuan kemana mahu pergi
ada juga yang sibuk bercakap dengan emosinya sekali 
mengelilingi seluruh negeri
kadang-kadang berbohong sesuka hati

berkata tidak mengota
mengecam orang tak usah dikira
sudah jadi makan minumnya
sudah jadi makan minumnya

Ada golongan sibuk dengan kesalahan orang
seolah-olah mereka wira agama
konon hendak membersihkan agama dari noda
yang sebenarnya berlakon didepan manusia 
bukan hidup realitinya

mereka lupa diri sendiri
mereka sendiri buat dosa
membeli kereta dan rumah terlibat dengan riba
anak-anak dan juga isteri terdedah auratt setiap hari
perbualan setiap hari tentang kenaikan gaji dan juga pangkat

Hidup sendiri nafsi-nafsi 
kecuali ada urusan rasmi
yang ada kaitan dengan gaji
yang ada kaitan gaji

Bakhilnya amat ketara sekali
mereka lupa semua itu adalah
kesesatan dalam beragama
kesesatan dalam beragama

Yang punya kuasa berbangga dengan kuasanya
menggertak manusia setiap hari
akta-akta dibuat untuk selamatkan diri mereka
membantu orang bukan dari hatinya sendiri

Jasa-jasa disebut berulang-ulang kali
jasa-jasa disebut berulang-ulang kali
menceritakan jasa kepada manusia
maka hilanglah pahalanya
menipu diri tak disedari
menipu diri tak disedari

Tak kurang juga ada dikalangan manusia
setiap hari memikirkan hendak menghiburkan manusia
pelbagai cara dan gaya dipertunjukkan
rupanya jiwa mereka sendiri tak terhibur 
jiwa mereka derita 
tak kurang juga yang bunuh diri


#hehe. Lagu kegemaran aku time form 1. time jiwa tengah suci. otak suci.. hahah.~ btw, lagu ini memang sgt tersgtlah sesuai dengan kehidupan apa yang kita lihat sekarang ~

24 July 2012

. Tuhan jagakan dia .

For you.



Only you i love
And will never make me fall in love again
i feel
You are the best for me

Although i knew u are not perfect
it will not make me far from you
whatever you have
i will be forever with you..


my Lord..
please do take care for him 
he is my love
will forever be mine
i do really love
do really really love
from the purest of my heart



#insyaAllah. i know who i am. if one day, u're not with me.. I pray you find someone better than me and perfect .and are also able to make u smile alwayz. :)  
(tak tahula bi ni betul ke tak,hehhe)



21 July 2012

. R a m a d h a n .

hehehe.
sebelum menyambung buat asgmnt.
saje..

Selamat berpuasa korang!!
yg penting, ak dah send msg kat korang.
wish puasa. memadai kot kan? hahahaha.
tp ak send kat budak2 DUT je. heee~
n tak lupa wish kat lect2 serta kwn2 rapat ak sorang dua n juga kwn yg penah muncul dlm hidup aku dulu, heheheh.
n jugak budak2 Dut yg ade bbm, pun dah wish.
thatz all. habis kredit aku nant. wink3~ okey.
 

01 June 2012

.R a s a.

as salam.
yuhuu!!!
agak2 ade org baca tak blog aku?
hope takde.... dah delete pun link.
hik2.. dah tak busy, boleh lah aku siapkan satu entry ni.

Disebabkan tak tau nak cerita kat sape.
kita bercerita di blog shj. :)
hurm. macam mana ntah nak start.

tapi tulah. kalau siapa pernah bekerja dengan aku,
group dengan aku, tau kot ak cmne.
aku boleh je buat semua tu tp make sure korg kena amik tau.
waaa!!! bengang lak aku. 
tu je. tutup cerita.

utk seterusnya, ak.. hurm.
heeee.  

Selamat mendirikan rumah tangga wahai sahabatku akmal.
tak sgka nak kawin dah.. hukhuk
nampknya buat masa ni, semua kwn wawa kawin, wawa tak sempat p.
mal buat kat Baling, jauh sgt la mal.. tp tak jauh.
dah memang rumah kat situ.. hahahah.
tp time2 cenggini memang taklah wawa p.
sorry. n thankz jemput wawa.
semoga menjadi suami yg baik n diredhai. :)
n kwan selamanya. :)
 
 

02 May 2012

.Birthday 23.

as-salam..
yeay!! hari lahir saya 23.
kalau nak dipikir2kan muda lagi je..
taklah tua sgt. ish3~

1st, sy ucapkan terima kasih kepada yg wish.
sgt terharu tp biasa je.
happy sgt2 sebab org berkepentingan wish.
kecuali NURUL AFIRA tak wish pun.
sampai hati hg tak ingt pi'a.. :'(
tp takpe, nnt kalau jadi jumpe hg, sekeh3 hg nanti.
heee~

utk ayah : terima kasih. walaupun ayah tak wish tp ayh asik nak blnje mkn je. hahah. tau2 je adik suka mkn n hadiah dr ayah smlm~~

utk mama : terima kasih sebab buatkan laksa kuah mentah, sodap!!! n hadiah smlm. masyuk~~ heheheh

utk adik beradik - tq sebab wish. n akan dituntut hadiah berupa wang tunai shj. hahah 

My hubby : thank you boss!! wish hubby yg prtama selepas maxis n celcom wish. huahau~wish yg paling terharu sgt3, kata2 yg puitis. wish paling panjang dari b. heee~ tq b.. hny simpan tau~~ ^_^ terima kasih sebab masih lagi dengan honey. love you so much4~ dah birthday kali kedua sambut dgn b, semoga sampai bila2 dengan my hubby my hero~ honey minta maaf sebab hny memang tak ingt birthday hny n hny balik pulak, tak dpt bersama b, b jgn kecil hati ye bossssss, syg boss!!!heee 
~~~awak V.I.P dihati saya~~~

bff poli : z je wish msg.. anis n majni wish fb.. mentang2 fb tak byr. fine!!! nisa lambat wish. pia langsung tak wish, ak nak sekeh3 die nant. matun lgsung tak tau khbr berita die :(. ikhwan pun tak wish!!! fine.. syg korang~

ukm : dayah wish, tq sgt walaupun ko bz. Terharu dengan jiji sebab wish via msg.. yg lain, bbm n laman social.


sy tak memerlukan hadiah2, cukup sekadar ucapan.
itupun cukup buat sy rasa gembira.
buat saya rasa org disekeliling sy ingt sy...
hee.. thank you. :)



12 April 2012

.Bila aku Jatuh Cinta.



Bisakah ku tanpamu
Bilakah ku tanpamu
Hatiku mulai rapuh, hatiku mulai sedih
Bisakah ku tanpamu

Bila aku jatuh cinta
Kan ku sebut namamu
Akan ku tulis lagumu
Akan ku katakan kata-kata indah
Hanya untukmu

Relakah ku tanpamu
Relakah ku tanpamu

Bila aku jatuh cinta
Kan ku sebut namamu
Akan ku tulis lagumu
Akan ku katakan kata-kata indah

Bila aku jatuh cinta
Kan ku doakan kamu
Menyempurnakan aku
Akanku buatkan semua yang terindah

.Ku Ingin Kamu.

Demi semua yang aku jalani bersamamu
Kuingin kau jadi milikku
Kuingin kau disampingku

Tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta
Dan hanya dirimu yang bisa
Membawa surga dalam hatiku

ref:
Kuingin engkau menjadi milikku
Aku akan mencintaimu
Menjagamu selama hidupku
Dan aku kan berjanji
Hanya kaulah yang kusayangi
Ku akan setia disini
Menemani…
Sentuhanmu
Bagaikan tangan sang dewi cinta
Yang berhiaskan bunga asmara
Dan membuatku tak kuasa

Back to ref

Di setiap arung gerak
Tersimpan di hati kecilku
Bahwa dirimu terindah untukku

Back to ref

ref2:

Selama ku masih bisa bertahan
Selama ku masih bisa bernapas
Selama Tuhan masih mengijinkan
Kuingin selalu menjagamu

Back to ref2 [3x]

Selama ku masih bisa bertahan
Selama ku masih bisa bernapas






 # heheh.. lagu cerita Cinta Buat Emelda . best kot.. wink3~
 


.K o s o n g.


Kau melihat diriku
Seperti sesuatu
Yang mencabar dirimu
Akal dan mindamu

Kau mendustaiku
Kau bilang mereka tak tahu
Siapa diriku
Sedangkan kau juga begitu

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa kosong kosong

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku kosong kosong

Kini aku bangkit
Membuktikan yang ku tak sakit
Dengan segala perit yang kau berikan

Kini aku pantas berjalan
Bergerak ke hadapan
Dan akan ku buktikan
Siapa diriku yang sebenar




#heheh...

 

15 March 2012

.Waktu minum Air.

Seeloknya, kita digalakkan untuk minum segelas air masak sebelum masuk tidur kerana ia dapat mengelakkan terkena serangan jantung dan serangan strok di mana air berfungsi sebagai pelancar dalam pengaliran darah kita sewaktu kita sedang tidur.

Selain itu, minum air masak sebelum mandi juga dapat melancarkan perjalan darah serta mengurangkan tekanan darah yang mendadak ketika tubuh badan kita menghadapi suhu keadaan sekeliling yang sentiasa berubah-ubah.

Mengamalkan minum air masak sejurus bangun dari tidur dapat mengaktifkan organ-organ dalaman badan kita untuk kembali bekerja setelah berehat untuk tempoh yang agak lama. Apa yang lebih elok, mengambil air masak sebelum memberus gigi dapat memberikan pelancaran sistem penghadaman dan sistem pembuangan dalam perut kita.

Bagi mereka yang sentiasa menitik beratkan tentang kesihatan dan bentuk tubuh yang cantik, mengamalkan minum air masak 30 minit sebelum menjamah makanan adalah terbukti sangat berkesan untuk terus mengekalkan kesihatan perut dari membuncit. Selepas kita mengambil air 30 minit sebelum makan, ia dapat mengelakkan kita dari menjamah makanan terlalu banyak berikutan kandungan perut kita sudah hampir penuh dan membuatkan kita tidak terlalu mengikut nafsu untuk menjamah makanan yang terlalu banyak.

28 February 2012

.M a m a.

Yo mama!!
heee.
Selamat hari lahir mummy!!
26hb2..
umur mama 49!!!
 
walaupun semlm adik wish.
lambat adik wish..
tp adik la yg slalu wish kat mama..
wish spontan tau.
nak harapkan kakak, budak2 3 orang tu memang tak berani la nak wish..
hehehhe
katenye segan..
ntah pape ntah..

papepun, wish 4 my mama :
semoga mama sihat.
semoga mama ceria
semoga rezeki mama dipermudahkan.
semoga mama happy dengan ayah!!heee.
buat mase ni mama la ibu terbaik adik ade!!
sayang mama!!
weewitt utk mama.

 
 

15 February 2012

.Umur muda/Twitter.

hahahha
nampaknya ak makin sayang dengan kolej ak.
Kolej Antarabangsa Ibu Zain.
yes!!!

tak sgka dorang tak percaye umo ak 23~~
yes!!! i like it..
jgn tanye petua ak ape..
mybe ak kurus, korangg nampak muda sgt2.
cube kalau ak gemuk sikit, nampak tua kot.. =.='
 
memang suke ak dengan Program dinner 
espcly group ak-group Program.

tq yuyut beehah..
sebab awk, kita sgt jeles awk ber tweet.
rase nak buat twitter balik je..hahaha~~
wlwpun awk tweet dgn budak2 kolej, tp seronok je..hahah
heee~
yes!! ak akan pkirkan nak buat tak..
 

28 January 2012

.Geisha-kenangan hidupku (ost vanila coklat).

jika ku hadir untuk disakiti
biarlah ku pergi jauh dan sendiri
tanpa ada kamu siapapun di sini ku menangis

kebodohanku telah anggap dirimu
kan baik hatiku butakan hatiku
kau pergi saja tak ku tahu, ku tlah layu
mungkin karnaku terlalu mencintaimu
ku terluka

kemana ku berlari
kemana aku kan pergi
ku cintai namun benci
caramu mencintaiku

biarlah ku simpan
menjadi kenangan hidupku

# suke lagu nya.. taklah jiwang sgt. liriknye ok2 la #
# tiada berkaitan dengan sesiapa, just 4 fun # 

15 January 2012

..B e r S a t u - R a i h a n.

 
Menjadi Harapan Untukku Menyaksikan
Umat Yang Bertuah Ini Kembali Bersatu Hati
Buangkan Yang Keruh Ambillah Yang Jernih
Tiada Yang Lebih Berharga Selain Dari Perpaduan
 
Lupakanlah Segala Persengketaan
Hubungkan Kembali Tali Persaudaraan
 
Kerna Orang Beriman Itu Bersaudara
Saling Bertolong Bantu Berkasih Mesra
Agar Generasi Kita Di Masa Hadapan
Bangga Dengan Apa Yang Kita Wariskan
 
Menjadi Harapan Untukku Menyaksikan
Umat Yang Bertuah Ini Kembali Bersatu Hati
 
Bersatu Kita Teguh Bercerai Kita Roboh
Yang Berat Sama Dipikul
Yang Ringan Dijinjing Sama
 
Sepakat Membawa Berkat Asas Hidup Bermasyarakat
Amalkan Hidup Yang Sihat Selamat Dunia Akhirat
 

# ok. ni lagu dari ak sekolah agama lagi.. hurm, form 1 until now memang ak suke. memang ak ingt lirik. heee~ maksudnye rahsie.. wink3~ #
# paham n hayati lirik2nye.. memang menusuk kalbu. memang patut. memang ye. memang la..hahaha~ #
# semoga memberi penghayatan dalam diri n hidup kita. huhu~ #
# The end #



11 January 2012

.Kata.


Orang yang suka berkata JUJUR akan mendapatkan 3 hal, iaitu
KEPERCAYAAN, CINTA & RASA HORMAT
(sayidina Ali Bin Abi Talib)

Solat itu menghantarmu setengah jalan- 
puasa itu menghantarmu ke pintu kerajaan dan 
sedekah itu membawamu masuk ke dalamnya  
-Sahl bin Abdullah At-Tusturi-

Bagi setiap nikmat ada kunci yang membukanya dan ada kunci yang akan menyelaknya 
yang mana kunci pembukanya adalah SABAR 
dan kunci penyelaknya adalah MALAS
(Saidina Ali Bin Abi Thalib) 

Perkataan itu seperti U B A T 
Kalau sedikit bercakap memberi manfaat
tetapi terlalu banyak bercakap nescaya membunuh
-Amru Al-s-


# Mungkin diam itu satu jawapan yang baik atau mugkin pula satu teguran / nasihat yang baik #

 


 

07 January 2012

.Di Waktu.


Di waktu kamu ingin melepaskan seseorang.. # takde perasaan nak lpskn
ingatlah pada saat kamu ingin mendapatkannya/menerimanya. # memang ingat sgt2, mimpi sampai kene tikam

Di waktu kamu mulai tidak mencintainya.. # takde jugak tak syg
ingatlah saat pertama kamu jatuh hati padanya.


Di waktu kamu mulai bosan dengannya.. # tak penah bosan lagi
ingatlah selalu saat terindah bersamanya.. # walaupun tak byk tp mase bersama slalu best


Di waktu kamu ingin menduakannya.. # tak penah terpikir lagi
ingatlah bahawa dia selalu setia kepadamu. # slalu pecaye dia setia


Di waktu kamu ingin membohonginya.. # tak penah buat lagi
ingatlah dia telah jujur kepadamu.. # alwayz jujur


# percaya jujur setia #

04 January 2012

.....

Jika seorang wanita itu menangis di hadapanmu,
Itu bererti dia tak dapat menahannya lagi.
Jika kamu memegang tangannya saat dia menangis,
Dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu.
Jika kamu membiarkannya pergi,
Dia tidak akan pernah kembali lagi menjadi dirinya yang dulu.
Selamanya,
Seorang wanita tidak akan menangis dengan mudah,
Kecuali di depan orang yang amat dia sayangi.
Dia menjadi lemah.
Seorang wanita tidak akan menangis dengan mudah,
Hanya jika dia sangat menyayangimu,
Tiada lagi rasa egonya....
 
Walaupun "mata yang belum berisi pengalaman" itu tertarik pada rupa yang cantik, sebenarnya jodoh bagi hati adalah hati juga, bukannya rupa....
 like3~
nnt pk kn tajuk*

02 January 2012

. lirik lagu ombak.

 
"Tuhan tolong lembutkan hati dia 
Untuk terima ku seadanya 
Kerna ku tak sanggup 
Kerna ku tak mampu 
Hidup tanpa dia di sisi ku 
Tuhan aku tahu banyak dosa ku 
Hanya ingat Kamu kala duka ku 
Namun hanya Kamu yang mampu membuka 
Pintu hatinya untuk cintaku 
Malam kau bawalah rinduku 
Untuk dirinya yang jauh dari ku 
Agar dia tidak kesepian 
Selalu rasa ada cinta agung  
:
Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku 
Agar dia tahu ku terseksa 
Tanpa cinta dia di hatiku 

Hanya mampu terserah 
Moga cahaya di penanti 

Tuhan tolong lembutkan hati dia 
Untuk terima ku seadanya 

Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku"


ak suke lirik nye.. huhuhu. maksud mendalam. 1st time ak suke lagu soundtrack cite.weee~~



.Rindu Gegurl Dut B.

wei..
lepas ak tgk pic2 korang..
rindu sesgt kot kat korang.
tau tak umo kite dah berapa?
23 kot..huuu.
mcm dah tua je..:(

camne nie weh?
huuu..
the best memory time kat poli kot
huuu.. rindu sesgt.
bilela dapat jd cm dulu2.. :(

 waktu time shoping sakan.hahaa



time konvoi p lost world tambun. gile kot gegurl naik moto.
(pembonceng sume sibuk membeli,hahah)
 
 time konvoi p alor star satu class. 
padahal adik dayat kawin je.
(kebas bontot kot naik moto sepanjang hari)

 maknenye kita ade amali kalau pakai baju bengkel ni ye.
rindu kot duk tengah panas.

time ak jahat2 dulu, time mandi free hair..haha 
konvoi sg sedim 1 clazz dgn lect2 kesayangan.



time amik pic class...




sumpah ak rindu gile2.
lagi2 time exam. sume sampai tak tido mlm study..
ak je seronok tido..hahaha
tp rasa feel exam..
sebelum exam, ak tak cakap sepatah pun, senyum pun tak,pandang korang pun tak..
tp lepas je.. ak potpet2..hahahah


tp skang dari ak jejak kaki kat ukm, takde feel nak exam.
takde suasana.. takde rase nak saing..huhuhu :(
memang ak tak study..


wei, jom la kita  bercuti gegurl2 DUT B..
tp korang bz termasuklah ak..huuu.
:"(


n vdeo time sem6, sorang pun tak buat.
nisa, hg bila nak buat nie?
ak bz kot.. tp ak nak buat tp ak takde mase.
hahahah
i'm waiting kot.
nnt ak buat, ak post.....


bye weh..
subuh kot skang..
mybe time2 camni tunggu turn nak mandi, nak p class pukui 730
masuk class pukui8..
heeee
miss u ollll


01 January 2012

.New Year.

selamat tahun baru!!
yeay..
berakhir dengan jayanya..
tp taklah jaya sgt..
cume ak happy..
kali ni tak sedih2..
2 tahun berturut2 kot before ni new year dlm kalnder british ni ak sedih..

tahun ni.. yeay!!!!
with my family

n my boss my hero tu..
heee.

hope  mama n ayah happy dgn anak2nye..
wee~~
semoga kakak sihat walafiat..
semoga adik ak(hafiz) berjaya dalam tahfiznya
semoga adik ak(nadwah) tak banyak membebel..hahaha
semoga adik bongsu ak berjaya dlm upsr . 5a+.
 ak berjaya dlm ape jua ak nak n juga stil bersama dgn bos.. insyallah.


happy new year!
gudluck exam utk kwn2 aku.
n tak lupe kepada my best friend gegurl~~
~~pia nisa...: tolong keje baik2 n sila blanje ak mkn.hahaha
utk dayah: hidup cara matang sikit. blaja utk setia ok. jgn duk melayan sgt. kita gegurl ok. gud luck exam.hahaha